Barrique s Ing. Františkem Mádlem

Vína zrající v sudech barrique byla kdysi módou, která se k nám dostala z Francie. Výrazná poptávka po tomto typu vín již poněkud poklesla, nicméně stále je k dispozici velké množství vynikajících vín, která mají svým charakterem určitě co nabídnout. Barikový sud neovlivňuje pouze aroma vína, ale také celkový charakter a přispívá k jeho kulatosti a harmonii. Volba vhodného bednářství, druhu dřeva a typu vypálení k danému typu vína je uměním, jehož kvalita určuje kvalitu skladovaného vína. Ing. František Mádl - malý vinař z Velkých Bílovic, který přijal naše pozvání do Enologického kroužku, má s používáním barikových sudů letité zkušenosti a slíbil se s námi podělit o některé své poznatky.

Vítězná vína:

1) Frankovka, pozdní sběr, 2006, Vinařství František Mádl

2) Sauvignon, pozdní sběr, 2006, Vinařství František Mádl, Velké Bílovice

3) Zweigeltrebe, pozdní sběr, 2006, Vinařství František Mádl

 

     Z výše uvedených výsledků hodnocení cca 20 barikových vín lze potvrdit, že pan Ing. František Mádl je skutečných odborníkem v technologii barikových vín. V rámci přednášky uvedl některé aspekty používání různých světových značek barikových sudů a poukázal na technologické nuance, které jsou pro méně zkušeného technologa významnou informací. Většinu svých vín školí pan inženýr Mádl v nerezových tancích a do barikových sudů stáčí vína již hotová - odbouraná. Pro svá bariková vína vybral pan inženýr sudy z různých druhů dřeva od několika výrobců - Allier, Nevers, Seguin Moreau, zejména ale Francois Frerers. Pan inženýr zdůraznil důležitost kupážování vín zrajících v nových sudech a v jeden až tři roky použitých. Kromě ojedinělých bílých odrůd jako je Sauvignon nebo Rulandské šedé shledává pan Mádl odrůdy Frankovka, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké jako nejzajímavější modré odrůdy pro vyzrávání moravských vín v barikových sudech. Celosvětově používaný Pinot noir nepovažuje za vhodný příklad pro výrobu barikových vín a nechal se slyšet, že vynikající tuzemské Rulandské modré barikové ještě nepil.

© Enolog | stránky jsou aktualizovány za podpory Vinařského fondu ČR v rámci projektu „Enologický kroužek“ Vinařský fond ČR