Cabernet Moravia s Lubomírem Glosem

Cabernet Moravia je jednou z mála modrých tuzemských odrůd, navíc kabernetových, kterou z odrůd Cabernet Franc a Zweigeltrebe vyšlechtil významný tuzemský šlechtitel z Moravské Nové Vsi pan Lubomír Glos. Cabernet Moravia je odrůda velmi diskutovaná, v případě že vhodně zvoleným pracovním postupům ve sklepě předchází kvalitní práce s hrozny ve vinici, mají její vína velmi příjemný aromatický charakter. Náročnost práce s touto odrůdou potvrdil i sám její autor pan Glos a během dvou hodin nám poradil několik nejvhodnějších technologických postupů při viničních pracích a vinifikaci této odrůdy. Potvrdil nám i obecně známý poznatek z praxe, tedy že výnos této odrůdy je nutné redukovat, bez toho není možné dosáhnout kýžené cukernatosti. V ideálním případě by se tedy mělo na keři objevit maximálně osm hroznů. Vzhledem k poněkud tvrdšímu charakteru je nutné  nechat u vín proběhnout jablečnomléčné kvašení. Zajímavé jsou také pokusy s vyzráváním v barikových sudech.

© Enolog | stránky jsou aktualizovány za podpory Vinařského fondu ČR v rámci projektu „Enologický kroužek“ Vinařský fond ČR