Likérový Rutherglen Muscat – fenomén australských vín

Jan Stávek
Při svém studium fortifikovaných vín jsem často narážel na vína australská. Není divu. Prvotní vína zde se vyráběla převážně fortifikovaná, protože byla produkována především pro Britský trh, který měl v těchto vínech oblibu. Tento fakt přetrvával až do 80. let 20. století, kdy se produkce klasických suchých stolních vín přehoupla přes těžká alkoholická vína se zbytkovým cukrem. Austrálie je tedy velmi zajímavým producentem a zároveň trhem pro tento typ vín.


Australská fortifikovaná vína

Svobodu a nespoutanost v produkci vína, která zřejmě pramení z dostatečné vzdálenosti od úředně svázané vinařské Evropy dokazuje také fakt, že se zde objevuje spousta napodobenin slavných značek fortifikovaných vín (a nejen těch, v regálu najdete v bag in boxu např. velmi levné australské Chablis). Běžná jsou tedy likérová vína pod označením např. Sherry Fino, Sherry Amontillado, Sherry Oloroso, ale také Tawny nebo Vintage. Produkuje se zde také zajímavý typ fortifikovaného vína, který je zde označován Tokaj nebo Topaq. S technologií středoevropského Tokaje nemá ovšem pranic společného, spíše se jedná o podobný typ vína co se oxidativních tónů a obsahu zbytkového cukru týče. Rozmanitost a různorodost těchto likérových vín je dána také faktem, že spousta australských vystudovaných technologů cestuje během studií nebo po absolvování vždy na sklizeň nebo i na několik let na stáže na severní polokouli, především do tradičních vinařských oblastí Evropy. Ze zaběhlých evropských technologií je pak čerpána inspirace a aplikována někdy velmi povedeně, někdy méně, na zdejší poměry.


Rutherglen

Spotřeba australských likérových vín ovšem každým rokem klesá. Dle odhadu tamější vinařů se produkce snižuje cca o 20 % ročně. Austrálie tedy přestává produkovat fortifikovaná vína celoplošně a soustředí se spíše na regiony, které jsou v tomto směru výjimečné. Nejvýznamnějším  z těchto regionů je Rutherglen se svou odrůdou Muscat, nacházející se ve státě Victoria. Muškát je v Rutherglenu vysazován od 50. let 19. století. Vzhledem k úspěšným pěstebním podmínkám a originalitě vína, je zde kontinuálně vysazován dodnes. Díky tomu, že Rutherglen je jediný region v Austrálii, který byl napadený révokazem, bylo zabezpečeno to, že sazenice, ani hrozny této odrůdy nebyly vyváženy a rozšiřovány do jiných regionů, aby nedošlo ke kontaminaci ostatních oblastí, kde se pěstuje stále pravokořenná réva. Vznikla tak jedinečná apelace, která jistojistě nemůže být napodobena jiným regionem a je proto velmi unikátní.


Půdněklimatické podmínky

Rutherglen je pravděpodobně jedním z australských regionů, kde se začala pěstovat réva vinná ve větším měřítku. Rutherglen představoval dříve 2/3 vinařství státu Victoria a ten představoval 2/3 vinařství celé Austrálie. To bylo ovšem ještě v dobách před révokazem. Po této pohromě se začalo vysazovat jinde, především v Jižní Austrálii. Vinice se zde vysazují v nadmořské výšce 150 až 480 m n.m. Je zde dobrá půda, vhodně zásobovaná protékající řekou Murray, proto se zde nemusí zavlažovat tak, jak v jiných australských regionech. Vyskytují se zde dva druhy půdy. Aluviální písčitá půda podél řeky, která je velmi propustná a dává vína s vysokou intenzitou aroma a dobrým obsahem kyselin, zatímco druhým typem je hlinitá půda, často jílovitěhlinitá, která je bohatá, úrodná a má červené zbarvení. Tato půda dává vína s hloubkou, komplexností a sílou, s bohatostí aroma červených plodů, aroma okvětních plátků růže a s rozinkovým charakterem. Klima v Rutherglenu je také pro produkci zdejších vín velmi příhodné. Dlouhý suchý podzim dovolí viset hroznům déle na keři a tím dosáhnout maximální cukernatosti, čímž se také zvyšuje aromatika a extraktivnost. Toto je například rozdíl od ostatních fortifikovaných vín vyráběných ve světě, kde se hrozny sklízí dříve a dosušují před zpracováním. To je jeden z faktorů, který dělá muškáty a topaqy z Rutherglenu unikátními.


Vinaři z Rutherglenu

V roce 1995 bylo založeno společenství Muscat of Rutherglen. Následně byl vyvinut systém klasifikace, který od té doby rozděluje zdejší vína na jakostní kategorie Rutherglen, Classic, Grand, Rare. Třetinková lahev vína nejvyšší kategorie (rare) se prodává za ceny od 100 do 200 australských dolarů. Zakládajícími členy této asociace byla tato vinařství: All Saints Estate, Buller Wines, Campbells Wines, Chambers Rosewood, Morris Wines, Pfeiffer Wines, Seppeltsfield, Stanton and Killeen Wines. Současná generace výrobců Rutherglen Muscat má snahu o zachování výtečného jména této značky a zároveň se snaží styl tohoto vína posunout trochu více do svěžesti a ovocnosti. Nevím, jestli tak časem nedojde k podobnému jevu jako když expandující Francouzi v Maďarsku přetvářejí Tokaj v něco netradičně neoxidativního, podobného vínům Suternes. V moderních Rutherglenských muškátech je pak cítit ovocnost po meruňkách, hruškách a v chuti často vjem, který se podobá lízátku nebo lízacímu špalku (vjem označováný termínem lollipop). Výhodou ovšem je, že na tato jednoduchá ovocná vína je snazší naučit nové konzumenty. Rutgerglenští vinaři si myslí, že jejich muškát je lepší než většina sladkých Sherry, která jsou postavena jen na cukru. Oni ve svých vínech vyzdvihují nazrálost, aromatickou komplexnost a dochuť, ve které cukr, i když je obsažen ve vysoké koncentraci, nehraje zas až tak velkou roli.

Vedle klasického muškátu se v Rutherglenu vyrábí také tzv. Topaq nebo dříve Tokaj. Je zajímavé, že se s tímto označením také můžete setkat u některých starších Pinot Gris z Alsaska. Zde je opravdu velmi čitelný značný vliv tohoto maďarského velikána. Nebo že by se snad jednalo o označení topazové barvy vína ? Každopádně v tomto australském regionu se Tokaj vyrábí z odrůdy Moscatel, který není možné zaměňovat za odrůdu Muscat, protože svým tvarem a konzistencí bobule je podobná spíše Veltlínskému zelenému. Vyrábí se z něj také dolihované víno. Rancio charakteru u těchto suchých vín se projevuje spíše ořechovití v dochuti vína a u sladkých typů kávovostí a karamelovostí.


Pro inspiraci uvádím charakteristiku některých navštívených vinařství:


Stanton and Killeen

Vinařství založeno v roce 1875. Brandon Killeen je už 7. generace. Mají sudy, kterým říkají „nursery“, ve kterých je základní víno 2 až 3 roky a po této době se rozhodují co s ním dále. Produkují také „portské“, na které používají odrůdy Syrah a Grenache. Jedni z mála mají také staré výsadby Tourgina National – klasické portugalské odrůdy používané na pravé Portské. Jako jediní v Rutherglenu mají sbírku ročníkových portských, která je běžně v nabídce k prodeji. Jejich sortiment fortifikovaných vín je proto mnohem širší než u ostatních, kteří produkují pouze dolihované muškáty nebo Topaqy. Tato portská vína prodávají nejdříve po pěti letech zrání v lahvi, některá vůbec nezrají v dřevěných sudech. Pro dolihovaná portských vín používají vinný destilát o lihovitosti 78 % (někdy i hodně esterifikovaný – aromatický), pro dolihování ostatních neutrální alkohol 96 %, se kterým prý ovšem není možné dosáhnout optimální dostatečné komplexnosti vína.

Campbells

Jedna z nejstarších a nejstálejších firem, které produkují Rutherglen Muscat. Jejich vína vynikají přede všemi svou mladostí, svěžestí a vyšší kyselinkou. Netají se tím, že mošty dokyselují více než ostatní výrobci, protože se snaží o udržení čistoty a ovocné aromatiky vína. Z podobného důvodu toto vinařství jako jedno z mála používá klimatizaci v prostorách pro zrání vín. Teploty zde snižují na 20 °C v hale ze sandwichových panelů. Tato společnost nedolihovává na rmut, ale až vylisovaný kvasicí mošt. Za zmínku stojí zajímavé vintage port 2006, které bylo vyrobeno z odrůd souzao, bastardo, tinta cao, tanta amarella, shiraz a durif. Jednalo se spíše o styl Ruby, takže tak jak je filosofií této firmy, bylo to víno vysoce ovocné a čisté, bez výrazných nazrálých tónů.

Chambers

Jedná se o vinařství, které si udržuje stále vysokou kvalitu svých produktů a snaží se zachovávat tradiční charakter zdejších muškátů. Z degustovaných sad vzorků vín toto vinařství vzešlo vždy co se chuťové komplexnosti týká jako jedno z nejlepších. Dle mého názoru se jedná o nejlepšího výrobce vína Topaq z Rutherglenu. Důkazem toho byla vertikálně – horizontálně degustace těchto vín, během které jsme měli možnost porovnat vína Topaq různých ročníků, různých stylů, od různých výrobců. V halách s dřevěnými sudy v této firmě zrají vína několik desítek let a je snahou používat ty nejstarší sudy tak, aby dřevo příliš neovlivnilo charakter vína. Vinný kámen se ze sudů neodstraňuje. Za ochutnání stojí jistě Topaq 2010, Topaq 2005 nebo nadějný Muscat 2011.

Morris

Vinařství Austrálie pro rok 2011 a zároveň nejlépší dolihované víno a nejlepší červené víno z alternativní odrůdy roku 2011. Tradice tohoto vinařství je 150 let, což je na australské poměry velmi mnoho a proto je mezi všemi vážené, ikdyž je už dnes součásti komplexu Pernod Ricard. Tento článek je sice pouze o likérových vínech, ale nemůžu nevzpomenout Morrisův Durif 2008, odrůdu, která není přiliš vysazovaná, ale o to zajímavější svou divokostí a netradiční ovocitostí, v chuti pak vyniká máta a hřebíček. Vinařství Morris vyrábí také dolihované tawny. Poprvé zde jsem se setkal s faktem, že přidávají do červeného dolihovaného vína ze Shirazu část bílých hroznů nebo hotových vín tak, aby snižili barvu Shirazu, ale zároveň neztratili ovocnost červených vín. Nejzajímavější víno vinařství byl Tokaj 35+, tedy více než 35 let starý, který vynikal jemnou kávovou a čokoládovou, ale zároveň stále ovocnou vůní, v chuti medovostí a neuvěřitelnou plností s marmeládovou a balzámovou dochutí. Nejdražším a také zajímavým vínem bylo CHM Rare 45+ Muscat, která se prodává za 500 australských dolarů. Jedná se bezpochyby o nejlepšího výrobce dolihovaných vín v Austrálii, především Muškátů.


Pfeiffers 

Pravděpodobně nejprogresivnější vinařství v Rutherglenu, které momentálně vede mladá enoložka Jen Pfeiffer, spolu se svým otcem Chrisem. Jen byla na stáži v Douru, v Portugalsku, kde se vyrábí Portské, ale také v několika vinařstvích ve Francii. Své zkušenosti teď zúročuje při výrobě nápaditých, nejen sladkých vín. I přes svůj nízký věk, drobnou postavu a úplně obyčejný zevnějšek, je Jen leadrem zdejšího uskupení vinařů a byla dokonce vyhlášena mladým winemakerem roku 2011, nutno říci, že zajisté pro svůj elán, nápaditost a poctivou a citlivou práci. Určitě ochutnejte cuvée Cabernet Sauvignon/Merlot CARLYLE 2009. Jedná se o velmi komplexní suché červené víno s výrazným eukalyptovým aroma, které v chuti doplňuje aroma vavřínu. Ze sladkých vín byl velmi zajímavý nugátově vonící a pepřově chutnající Topaq 1997, ale také ostatní sladká vína ochutnávaná ve vinařství přímo ve sklepě ze sudu, což není na australské poměry zvykem. U Pfeifferů jsme absolvovali také velmi rozšířené místní grilování (barbecue), v přátelské rodině atmosféře, při kterém se popíjela mohutná robustní červená vína, ale také na uvítanou rosé on the rock (růžové na kostkách ledu) nebo místní pivo Victorian bitter, které se svou hořkostí našim klasickým pivům jen přibližovalo.


Dobré vinařství tohoto regionu se pozná podle množství starých sudů, které jsou nezávadné a stále dobře provádí zrání vína pomocí dokonalé mikrooxidace. Vývoz vína Rutherglen Muscat je realizovaný především do Velké Británie, USA a asijských zemí jako je Čína, Taiwan, Singapur a Indonesie.


V Austrálii je nejuznávanějším hodnotitelem vín a novinářem James Halliday, který navíc vydává svůj časopis a každoročně organizuje soutěž vín a vinařství, kterým pak uděluje tzv. hvězdičky. Je zajímavé, že v Rutherglenu je na rozdíl od ostatních regionů spousta 5-hvězdičkových vinařství (tedy těch nejlépe hodnocených). Zdejší klima a kvalita zpracování hroznů poskytují vína, která opravdu stojí za to ochutnat.

© Enolog | stránky jsou aktualizovány za podpory Vinařského fondu ČR v rámci projektu „Enologický kroužek“ Vinařský fond ČR