Ing. Jan Stávek, ZF MZLU, Ústav posklizňové technologie
V srpnu loňského roku jsem měl možnost zasedat jako zástupce za Českou republiku v degustační komisi soutěže Concours Mondial du Bruxelles, která se konala v Brazilském Sao Paulu. Spolu s brazilskými degustátory se účastnili také kolegové z Francie, Švédska, Švýcarska, Polska a Belgie. Součástí programu byly exkurze do zdejších vinařských oblastí, ochutnávky různých typů brazilských rumů, zde nazývaných „cachaca“ a semináře o přípravě zdejší obdoby míchaného nápoje mojito, tzv. „caipirinha“.
Historie
Historie brazilského vinařství sahá ke konci 19. století, kdy se na území státu Rio Grande do Sul usadili emigranti z německých a italských vinorodých oblastí. Díky vinařským zkušenostem těchto přistěhovalců se za 10 let výroby vín v Brazílii zvýšil objem produkce na 8 milionů litrů, vinařství se a tím stalo nedílnou součástí zdejší ekonomiky. I přes značný celkový úspěch země v tomto oboru nezůstává bez povšimnutí dosud trvající mírná rivalita mezi vinařskými rodinami německého a italského původu. Němci přišli do oblasti dříve, zabrali nejlepší plochy půdy a na italské imigranty (údajně) zůstaly jen kopce. Otázkou je co bylo a je vhodnější pro zdejší vinařství.
Od počátku
Vinorodé oblasti Brazílie se rozprostírají na území devíti států a jsou rozděleny do těchto regionů: Serra Gaucha, Serra do Sudeste, Campanha, São Joaquim a São Francisco. O zdejší vinice pečuje 1200 vinohradníků a průměrná plocha obdělávaná jednou rodinou činí
Nadmořská výška brazilských vinařských oblastí se pohybuje od 210 (Campanha) do
Brazilský vinařský průmysl je významný také produkcí hroznových šťáv, při jejichž výrobě se jako surovina používají plody Vitis labrusca a jejich hybridů, které se pěstují na ploše o téměř dvojnásobné rozloze (
V současnosti je po celé Brazílii, tzn. hlavně na jihu a na minímu ploch v severní oblasti Vale do São Francisco,
Vale dos Vinhedos
Lokalita Vale dos Vinhedos je brazilskými výrobci velmi často zmiňována a obecně opěvovaná, myslím tedy, že nemohu jinak, než se o ní v krátkosti zmínit. Samotní vinaři považují Vale dos Vinhedos za svou nejlepší vinici a vína z ní jsou vždy vysoce ceněna. Lokalita leží v oblasti Serra Gaúcha nedaleko města Bento Gonçalves - brazilského hlavního města vína a města Garibaldi, které je vyhlášené produkcí vín šumivých. Tato trať byla objevena už v roce 1875 zmiňovanými italskými emigranty z regionu Trento a Veneto. Údolí otevřené od jihozápadu k jihovýchodu je převážně zterasované pro jednu až dvě řady vinic. Průměrná roční teplota zde činí
Vinařství Salton má
Menší rodinnou firmu Pizzato vlastní, dle mého názoru, jeden z nejlepších vinařských odborníků v Brazílii, a to Flavio Pizzato, který je zároveň vice-presidentem vinařů z Vale dos Vinhedos. Firma obhospodařuje
Miolo je společností hospodařící ve všech pěti vinařských oblastech. Jedná se dnes pravděpodobně o nejmoderněji vybaveného výrobce v latinské Americe. Společnost je zapojena do projektu, jež má docílit v roce 2012 1000 hektarové plochy vinic. Vinařství Miolo mě nejvíce zaujalo velmi intenzivně broskvovým vzorkem Sauvignon blanc 2007. Hrozny pro jeho výrobu údajně pěstují raději u hranic s Uruguaí, kde dosahují více ovocných tónů než v bližších oblastech charakteristických travnatými sauvignony. Hrozny je v této oblasti více než jinde nutné po dovezení z vinice zchlazovat, protože zde bývá při sklizních běžně až
Velmi fundovaně, až vědecky působila filosofie a způsob výroby firmy Boscato. Přesto že se jedná pouze o malou rodinnou firmu, hospodařící na
Vinařské družstvo Aurora založilo v roce 1931 pouhých 16 vinařů. Dnes je sdruženo cca 1300 vinařských rodin, které pod jednou značkou vyrábí více než 50 výrobků. Družstvo je největším výrobcem vín v Brazílii a zpracuje cca 50 milionů kilogramů hroznů, což tvoří 13 % brazilské produkce. Výroba vína probíhá ve třech provozovnách, z nichž dvě jsou spojené pod městem vínovodícím potrubím dlouhým
Na protilehlém kopci vinařství Miolo se mezi
Regiony jižní Brazílie se jeví jako dobrý výrobce kvalitních šumivých vín, ale také vín tichých, zvláště bílých a jemných červených. Styl brazilských vín je podobný spíše našim středoevropským vínům. Jižní Brazílie nabízí ve velké většině svěží ovocitá vína, s příjemně laděnou kyselinkou a zdárně zakomponovaným alkoholem. I když jsou brazilská vína už dnes v naší republice hojně rozšířena, lze do budoucna očekávat jejich větší expanzi. Zdá se vám ČR příliš malý producent pro export? Brazílie to se svými
Doporučená literatura
© Enolog
|
stránky jsou aktualizovány za podpory Vinařského fondu ČR v rámci projektu „Enologický kroužek“