O Kagoru a problémech moldavského vinařství
Ing. Jan Stávek, Bc. Alena Šmídová; Zahradnická fakulta v Lednici, MZLU Brno
V minulosti bylo 80 % vín vyrobených v Moldávii určeno na export do Ruska. Jeho rozpadem v roce 1991 nastaly pro moldavské vývozce vín zlé časy, které vygradovaly 27. května 2006, kdy Rusko dokonce zakázalo dovoz vín gruzinských a moldavských producentů. Důvod je (podle vyjádření představitelů dvou moldavských vinařských firem) zřejmě politický, neboť špatná kvalita, vysoký obsah kovů a pesticidů či radiace, které byly oficiálním důvodem dovozního embarga, zaznamenala u moldavských vín pouze ruská strana. Žádná jiná země, kam se moldavská vína dováží, takto závažné obvinění nevznesla. Řada výrobců vín, kteří byli stoprocentně odkázáni na vývoz do Ruska, kvůli tomuto problému krachuje. Nejdůležitější vinařská země bývalého SSSR stojí nyní před velkým mezníkem nejen ve vinařství a vinohradnictví, ale i v celém národním hospodářství, protože vinařství zde představuje až 40 % národního produktu.
Vinohradnictví
Ačkoli je Moldavská republika svou rozlohou v porovnání s naší republikou téměř poloviční, její vinice zabírají desetkrát větší plochu než naše vinařské oblasti. Nachází se zde
V roce 1954 byly pro pěstování hroznů uznány čtyři zóny: Balti, Codru, Cahul a Dniester, přičemž nejkvalitnější oblastí je právě Cahul, která je všeobecně označována jako „Malé Burgundsko“ (leží také na 47° s. š. jako zmiňovaná francouzská oblast). Půdní typ zde tvoří velmi úrodná černozem. Vinice na jihu mají, díky četným kopcům a teplotě (nachází se blízko Černému moři), vynikající podmínky pro pěstování révy vinné.
Sortiment v moldavských vinicích tvoří převážně moderní evropské odrůdy (až 70 %) jako je Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Pinot Blanc, Sauvignon, ale také určitá část odrůd kavkazských a domácích. Používání odrůd hybridních je pro výrobu vín zakázáno, to ale neplatí pro rozšířené odrůdy Isabella a Lidia, které jsou zde jako jednoodrůdová sladká vína velmi oblíbena. Výnos z moldavských vinic je průměrně jen 4,5 t/ha (což je způsobeno až polovinou zpustlých vinic).
Vinařství
Na etiketách moldavských vín se můžeme setkat např. s označením 9 – 11 % obj. alk. nebo 50 až
Suchá: do
Sladká: 50 až
Polodezertní: 120 až
Dezertní:
Likérové: nad
Výše uvedená sladká vína mají vždy kolem 16 až 18 % obj. alkoholu. Fenoménem moldavského vinařství je dezertní víno Kagor. Jde o intenzivně červené víno o obsahu
V Moldávii je přes 200 větších výrobců, kteří dováželi svá vína do Ruska. V dnešní době téměř polovina z nich krachuje nebo přestala vyrábět, neboť nemají odbytiště; moldavský trh pro ně není významný, protože zde existuje spousta malých vinařů - samozásobitelů. Zapovězený vývoz do Ruska teď nahrazují trhy v Japonsku, ČR, Polsku, Slovensku, Velké Británii, USA a v Německu. Flexibilnější výrobci okamžitě převedli své firmy do sousedního Rumunska a okolních států, odkud už je převoz do Ruska povolen. Na druhou stranu z jistých zdrojů vyplynulo, že se někteří obchodníci z Ruska poptávají po likérových vínech z ostatních evropských států. Pozitivem současné nelehké situace v moldavském vinařství může být fakt, že se zřejmě prosadí jen výrobci kvalitních vín.
Blíže k moldavským výrobcům jsme se mohli dostat díky dvěma dovozcům do České republiky a to především díky společnosti Alianta interwine a Loteks.
První den ráno přijela pro naši čtyřčlennou výpravu k hotelu dvě BMW ze společnosti Alianta interwine. Připojili jsme se tedy k majitelům firmy, finančnímu řediteli a hlavnímu enologovi a vyjeli jsme vstříc první z exkurzí a sice návštěvě společnosti Milesti Mici. Tato společnost, která je jednou ze dvou státních vinařských firem, vlastní největší sklepy na světě, zapsané do Guinessovy knihy rekordů. Jejich délka činí neuvěřitelných
Ostatní skladovací kapacitu sklepa tvořilo 1300 dřevěných sudů, většinou o objemu 6 až 12 tisíc litrů, ve kterých víno zraje rok až osm let, při stálé teplotě
Druhý den nás majitel společnosti Alianta vin zavezl do své výrobny a ukázal nám investice firmy do moderních technologií. Při příjezdu do areálu starých polorozbořených budov se nám nechtělo věřit, že se zde vůbec někde renovuje, natož vyrábí, ale brzy nás o tom přesvědčilo vybavení velkokapacitní lisovny, ve které byly nově zabudované mlýnky, dopravníky a lisy od renomované italské firmy Della Toffola. Modernizace zde probíhá i na úseku finalizace vín. Je zde vybudovaná lahvovací linka na studené plnění s antibakteriálními lampami a možností vstřiku CO2 nad hladinu vína. Bezesporu zajímavou inovací, bylo plnění do obalů „PET and Pack“ (PET lahev v kartonu) a „Bag and box“ (Aluminiový sáček v kartonu). Skladovací kapacitu závodu představují převážně ocelové tanky o kapacitě až
Kvalitu vín jsme měli možnost zhodnotit při firemní degustaci, na které se vedle hlavního enologa účastnili také technologové jednotlivých sekcí (bílá, červená, dezertní vína). Během degustace bylo možné kromě klasických suchých odrůdových a některých likérových a dezertních vín, ochutnat také skvosty jako například Rulandské šedé (rosé) ročník 1973 nebo Muškát hamburský ročník 1963. Celá škála vzorků byla zajímavá, s velmi pestrou paletou chutí i vůní. Firma byla založena v roce 1994, skoupením a sloučením tří vinařských závodů. Zpracovává 5600 tun hroznů, které byly vypěstovány na jejich vinicích (mají
Acorex
Firma Acorex byla založena v roce 2000 (což je zde obecně bráno jako přednost, protože je to po době působení ruského vlivu), sídlí ve městě Cricova, které je výrobou vín velmi proslulé. Stejně jako řada ostatních vinařských firem vlastní Acorex zpracovatelské závody na jihu země (nachází se zde většina vinic), kde se hotová vína převáží na konci roku sklizně ke zrání na sever do centrální oblasti – Cricovy (odlišně od Portského - tedy ke zrání do vnitrozemí). Na rozdíl od firmy Milesti Micci nebo Alianta vin, které jsou typickými zástupci pravých moldavských vinařských firem, firma Acorex působí výrazně západně. Vize, plánování i jednání zástupců firem, bylo na úrovni manažerů, se kterými se lze setkat například ve společnostech vyrábějících španělské Sherry nebo italskou Marsalu.
Podívali jsme se do vinic a výroby (kde už probíhala kampaň – 1. 9. 2006) na jihu země i přímo do firmy v Cricově, kde je skladováno 90 % vyprodukovaných vín. Celá technologie, od mlýnků až po nerezové zrací tanky nebo sudy barrique byla vybudována v hygienicky perfektně ošetřovaných halách, kde byli patrné značné investice. Firma si dokonce zve enology ze západu, aby jim pomohli vyrábět vína více evropsky, pro zvýšení úspěšnosti u západoevropských konzumentů. Zajímavý rozdíl mezi názory a vlivy dvou technologů na jednu zpracovanou surovinu bylo možno postihnout při degustaci, kdy nám byli předloženy dva vzorky odrůdy Sauvignon, jeden travnatěkopřivovokvětnatěbezový – vyráběný poradenstvím francouzského enologa a druhý intenzivně angreštověčernorybízový, kterému udal styl italský enolog.
Závěr
Důležitost vinařství pro moldavský lid je opravdu patrná. I přesto, že se jedná o relativně malou zemi, funguje zde několik významných odborných vinařských škol a univerzit, z nichž nejznámější je Technická univerzita v Kišiněvě nebo tříletá vyšší odborná škola ve Stauceni, která vyrábí svá odrůdová vína a jejímž programem prošla většina vinařských technologů v zemi. Významnou osobností, po níž je pojmenována řada institucí, náměstí nebo ulic je Stefan cel Mare (Štěpán Veliký, moldavský kníže od r. 1457), který osvobodil zemi od Turků a zásadní měrou se zasloužil o rozvoj a podporu vinohradnictví v této zemi. Co bude ale s moldavským vinařstvím dál?
© Enolog
|
stránky jsou aktualizovány za podpory Vinařského fondu ČR v rámci projektu „Enologický kroužek“